munro landscape logo

 

 

Rural Design and Recreation

loch linnhe picnic site

Loch Linnhe Picnic Site - Fort William Upgrading of popular Forestry Commission Scotland picnic site on the shores of Loch Linnhe to achieve increased capacity, improved efficiency in use of space and enhancements to landscape experience of picnic site.Proposals included the design of an all-ability access viewpoint, to take advantage of the extensive views along Loch Linnhe.

braveheart all-ability trail

Braveheart Car Park Trails - Fort William The creation of all-ability access trails within the vicinity of Forestry Commission Braveheart Car Park, Glen Nevis. New easy gradient trails were constructed within existing woodland area to create circular walking routes, along with pond and habitat creation, viewpoint hill feature with views to Ben Nevis, and recreational furniture.

Ardgarten cabins site

Ardgarten Cabins Site, Landscape Improvements - ArrocharOne of Forest Holidays' busiest cabins sites, Ardgarten lies on the shores of Loch Long, with extensive views both into and out of the site. Recent expansion to the site of a further 13 timber cabins created a need for sensitive landscaping and screening to soften the development into it's surroundings. Munro Landscape undertook the development of a site-wide landscape plan, with the assistance of Craignish Design, to site specimen and woodland planting and provide recommendation for ongoing management and habitat treatment.

east of scotland farmers

East of Scotland Farmers Landscape Scheme - Coupar Angus Development of sensitive landscape proposals to mitigate potential effects of new grain driers and storage buildings in Coupar Angus, Perth and Kinross. Running alongside an existing planning application, an overview landscape assessment, landscape scheme and planting plan were created to provide long-term screening and filtering of views of the new development.

north face carpark

North Face Car Park - TorlundyA busy Forestry Commission car park, servicing the north face of Ben Nevis, popular for winter climbers and mountain bikers alike. At full capacity at peak times and in need of expansion, within the existing area, a set of options for sensitive and practical development of the site were drawn up, to allow additional capacity, whilst retaining the informal, rural character and providing robust and easy to maintain facilities.

  Past projects with Forestry Commission - prior to setting up Munro Landscape

Gisburn Forest

Gisburn Forest, LancashireLocated in the rural Forest of Bowland, accessible by a large urban population with an existing and growing mountain bike following, the Forest of Gisburn is under development from a small scale recreation forest, into a new hub for mountain biking and associated recreation. Design work to develop proposals for a new visitor attraction, including new parking, visitor facilities, cafe space, new trails and habitats has been completed and the Forest will undergo development works during 2011.

Delamere Forest

 

Delamere Forest, CheshireOne of the busiest Forests in England, located in the North West and easily accessible from Manchester and Liverpool, by both road and rail. Delamere is in the process of developing proposals for new build visitor facilities and upgrade to forest trails, visitor access, concert arena and overall branding for signage and interpretation.Involvement for concept, forest-wide masterplanning and visitor centre area masterplan.

County Stones

County Stones, CheshireAn interpretive sculptural feature, set on the Old Pale, one of the highest points along the sandstone ridge which runs along the west boundary of Cheshire. The design incorporates the client's desire to mark the top of the hill, create a viewpoint area and pick out the seven counties within sight. The spiral sandstone wall is reminiscent of local features and along the top edge are picked out local points of interest. The spiral form is also echoed by seven outlying stones pointing to each county, each with a stone type typical of the county it looks towards.

Landscape Institute Awards WinnerLandscape Institute Awards 2011 winner - as part of wider Old Pale Woodland submission by TEP.more information

Dalby Visitor Centre

Dalby Visitor centre, North York MoorsNewly built, with a strong emphasis on eco-friendly technology and materials, the landscape around the new centre required careful design, to root the building into it's surroundings and ensure that quality finishes were carried through to the completion of the project.

Brockholes

Brockholes Nature Reserve, Ribble ValleyWildlife-rich habitats, created from the restoration of a gravel extraction works beside the M6 in the Ribble Valley. Brockholes includes a floating visitor centre, wildlife viewing opportunities and a large, natural play area, as well as links to the wider countryside and communities in the area.Landscape Institute Awards 2011 Highly Commended - Strategic Landscape Planning category, as part of newlands Programme.